Laxpaj med purjolök och potatis

En paj med en liten grönsallad till är alltid lika gott en fredagskväll framför tv:n eller till lunch. Den här laxpajen är gjord kallrökt lax och färskpotatis.

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:

50 g gratängost riven
1 st purjolök
1 msk smör
350 g kokt färskpotatis
400 g kallrökt lax

Äggstanning:

3 st ägg
2.5 dl mjölk
2 msk hackad dill
2 msk gräslök tunt skivad
salt och peppar

Garnera med:

tomat
gurka
dill

Servera med:

blandad sallad

Ugn: 225° / 200°

Gör så här

1

Pajdeg: Lägg mjöl och smör i matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör till det bildas en degboll.  Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 23 cm i diameter. Täck formen med plastfolie och låt stå i kylen i minst 30 minuter. Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda, ca 10 minuter.

2

Fyllning: Strö osten över pajbotten och grädda i 2 minuter. Skiva purjolöken och fräs i en stekpanna med smör, 3 minuter. Skiva potatisen. Strimla laxen. Fördela purjolök, potatis och lax i pajskalet. Sänk ugnsvärmen till 200°.

3

Äggstanning: Vispa samman ägg och mjölk i en bunke. Tillsätt dill, gräslök, salt och peppar. Häll försiktigt äggstanningen över fyllningen. Grädda mitt i ugnen tills den får fin färg, ca 25 minuter. Garnera med skivad gurka, tomatklyftor och dillkvist. Servera med blandad sallad.

Scroll to Top