RECEPT FRÅN HJ

Laxpaj med purjolök och potatis

En paj med en liten grönsallad till är alltid lika gott en fredagskväll framför tv:n eller till lunch. Den här laxpajen är gjord kallrökt lax och färskpotatis.

Av . Foto: Thomas Carlén

Okänd
6 portioner
0 röstande.

Du behöver

    Pajdeg:

  • 3 deciliter vetemjöl
  • 125 gram smör
  • 2 matskedar kallt vatten
  • Fyllning:

  • 50 gram gratängost riven
  • 1 styck purjolök
  • 1 matsked smör
  • 350 gram kokt färskpotatis
  • 400 gram kallrökt lax
  • Äggstanning:

  • 3 stycken ägg
  • 2.5 deciliter mjölk
  • 2 matskedar hackad dill
  • 2 matskedar gräslök tunt skivad
  • salt och peppar
  • Garnera med:

  • tomat
  • gurka
  • dill
  • Servera med:

  • blandad sallad
  • Ugn: 225° / 200°

Gör så här

1

Pajdeg: Lägg mjöl och smör i matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör till det bildas en degboll.  Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 23 cm i diameter. Täck formen med plastfolie och låt stå i kylen i minst 30 minuter. Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda, ca 10 minuter.

2

Fyllning: Strö osten över pajbotten och grädda i 2 minuter. Skiva purjolöken och fräs i en stekpanna med smör, 3 minuter. Skiva potatisen. Strimla laxen. Fördela purjolök, potatis och lax i pajskalet. Sänk ugnsvärmen till 200°.

3

Äggstanning: Vispa samman ägg och mjölk i en bunke. Tillsätt dill, gräslök, salt och peppar. Häll försiktigt äggstanningen över fyllningen. Grädda mitt i ugnen tills den får fin färg, ca 25 minuter. Garnera med skivad gurka, tomatklyftor och dillkvist. Servera med blandad sallad.


Recept