Du behöver
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
50 g gratängost riven
1 st purjolök
1 msk smör
350 g kokt färskpotatis
400 g kallrökt lax
Äggstanning:
3 st ägg
2.5 dl mjölk
2 msk hackad dill
2 msk gräslök tunt skivad
salt och peppar
Garnera med:
tomat
gurka
dill
Servera med:
blandad sallad
Ugn: 225° / 200°
Gör så här
Pajdeg: Lägg mjöl och smör i matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör till det bildas en degboll. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 23 cm i diameter. Täck formen med plastfolie och låt stå i kylen i minst 30 minuter. Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda, ca 10 minuter.
Fyllning: Strö osten över pajbotten och grädda i 2 minuter. Skiva purjolöken och fräs i en stekpanna med smör, 3 minuter. Skiva potatisen. Strimla laxen. Fördela purjolök, potatis och lax i pajskalet. Sänk ugnsvärmen till 200°.
Äggstanning: Vispa samman ägg och mjölk i en bunke. Tillsätt dill, gräslök, salt och peppar. Häll försiktigt äggstanningen över fyllningen. Grädda mitt i ugnen tills den får fin färg, ca 25 minuter. Garnera med skivad gurka, tomatklyftor och dillkvist. Servera med blandad sallad.