Laxpaj

Du behöver Pajdeg: 3 dl vetemjöl 125 g smör eller margarin 2 msk vatten Fyllning: 1 st gul lök 1 msk smör 250 g sparris...

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2 msk vatten

Fyllning:

1 st gul lök
1 msk smör
250 g sparris färsk
150 g kallrökt lax

Äggstanning:

3 st ägg
2 dl mjölk
1 msk dijonsenap
0.5 dl hackad dill
salt peppar

Garnera med:

kallrökt lax

Ugn: 225°

Gör så här

1
Pajdeg: Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form, 24 cm i diameter, med löstagbar kant och låt stå kallt i 30 minuter. Nagga och förgrädda i 10 minuter.

2
Fyllning: Skala och hacka löken och fräs den mjuk i en stekpanna med smör. Lägg löken i pajskalet. Bryt av och kasta nedersta biten på sparrisen. Skär sparrisen i bitar och koka i saltat vatten, 2 minuter. Häll av vattnet och lägg sparrisen i formen. Spara några knoppar till garnering. Dela laxen i bitar och lägg ovanpå sparrisen.

3
Äggstanning: Vispa samman ägg, mjölk, senap, dill, salt och peppar och häll i formen. Garnera med sparrisknopparna. Grädda strax under mitten i ugnen i ca 30 minuter. Garnera eventuellt med lax.

Scroll to Top