Du behöver

    Pajdeg:

  • 250 g smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 dl vatten
  • Fyllning:

  • 1 st purjolök
  • 2 msk smör
  • 200 g färsk spenat
  • 1 st citron rivet skal
  • 10 st soltorkade tomater
  • 3 dl riven ost
  • 250 g kallrökt lax
  • Äggstanning:

  • 5 st ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • Garnera med:

  • citron
  • dill
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Pajdeg: Hacka ihop smör, vetemjöl och grahamsmjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen och lägg den i en form, 35x25 cm, klädd med bakplåtspapper. Nagga degen. Låt formen stå i kylen, 30 minuter. Förgrädda pajskalet, 10 minuter.

2

Fyllning: Skölj och skiva purjolöken och fräs den i en stekpanna med smör. Tillsätt spenaten och fräs tills den är mjuk. Blanda i citronskal och strimlade tomater. Strö osten i pajskalet. Lägg spenatfräset i pajformen. Strimla laxen och lägg den ovanpå.

3

Äggstanning: Vispa samman ägg, mjölk, grädde, salt och peppar, och häll i formen. Grädda mitt i ugnen tills äggstanningen stelnat, 30–40 minuter. Skär upp pajen i rutor och garnera med citron och dill.


Recept // Fler kallrökt laxrecept