Laxlasagne med spenat

Du kan byta ut laxen mot annan fisk eller skaldjur. På bilden ser du även varm gurksallad.

Du behöver

  • 500 g laxfilé färsk
  • 1 st gul lök
  • 4 dl vatten
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 st fiskbuljongtärning
  • 1 dl vetemjöl vatten+3 msk
  • 2 dl mellangrädde
  • 3 dl ost lagrad riven
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 250 g bladspenat
  • 1 st burk krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 0.75 tsk salt
  • 0.5 krm kajennpeppar
  • 12 st lasagneplattor

Ugn: 225°

Det här behövs för 4-6 port:

Gör så här

1
Skala och hacka löken. Skär laxen i tärningar.

2
Häll 4 dl vatten, pressad citronsaft och fiskbuljong i en kastrull. Låt det koka upp. Lägg i laxtärningar och lök. Låt det koka på svag värme några minuter så att laxen blir kokt. Sila ifrån lax och lök, men spara buljongen.

3
Vispa ihop mjölet med 1 dl vatten. Vispa ner fiskbuljongen och grädden. Låt såsen koka några minuter under omrörning. Tag kastrullen från värmen och rör ner större delen av osten.

4
Skala och finhacka vitlöken. Tina spenaten och krama ur den mesta vätskan. Dela spenaten i mindre bitar. Fräs vitlök och spenat i lite matfett. Tillsätt krossade tomater och tomatpuré. Smaka av med salt och kajennpeppar. Rör ner lax och lök.

5
Lägg lite ostsås i botten på en smord eldfast form. Varva lasagneplattor med lax- och spenatröran och ostsås. Avsluta med ostsås och strö över resterande ost.

6
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Bjud gärna en varm gurksallad till.

Scroll to Top