Du behöver
- 500 g laxfilé färsk
- 1 st gul lök
- 4 dl vatten
- 2 msk pressad citronsaft
- 1 st fiskbuljongtärning
- 1 dl vetemjöl vatten+3 msk
- 2 dl mellangrädde
- 3 dl ost lagrad riven
- 2 st vitlöksklyftor
- 250 g bladspenat
- 1 st burk krossade tomater
- 1 msk tomatpuré
- 0.75 tsk salt
- 0.5 krm kajennpeppar
- 12 st lasagneplattor
Ugn: 225°
Det här behövs för 4-6 port:
Gör så här
1
Skala och hacka löken. Skär laxen i tärningar.
2
Häll 4 dl vatten, pressad citronsaft och fiskbuljong i en kastrull. Låt det koka upp. Lägg i laxtärningar och lök. Låt det koka på svag värme några minuter så att laxen blir kokt. Sila ifrån lax och lök, men spara buljongen.
3
Vispa ihop mjölet med 1 dl vatten. Vispa ner fiskbuljongen och grädden. Låt såsen koka några minuter under omrörning. Tag kastrullen från värmen och rör ner större delen av osten.
4
Skala och finhacka vitlöken. Tina spenaten och krama ur den mesta vätskan. Dela spenaten i mindre bitar. Fräs vitlök och spenat i lite matfett. Tillsätt krossade tomater och tomatpuré. Smaka av med salt och kajennpeppar. Rör ner lax och lök.
5
Lägg lite ostsås i botten på en smord eldfast form. Varva lasagneplattor med lax- och spenatröran och ostsås. Avsluta med ostsås och strö över resterande ost.
6
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Bjud gärna en varm gurksallad till.