RECEPT FRÅN HJ

Lax Wellington

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • plattor fryst smördeg
  • 4 bitar laxfilé à 120 g
  • salt och peppar
  • 1 st schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 100 g champinjoner
  • 2 msk smör
  • 0.5 dl vitt vin
  • 150 g färskost
  • 65 g färsk babyspenat
  • 2 msk ströbröd
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 st ägg
  • Citronsås:

  • 1.5 dl crème fraîche
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 msk sweet chilisås
  • 1 tsk honung
  • 2 msk färska örter t ex timjan och/eller dill
  • Servera med:

  • kokta sockerärter
  • tomater
  • citron
  • potatis eventuellt
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Låt smördegen tina i rumstemperatur. Krydda laxen med salt och peppar.

2

Skala och hacka lök och vitlök. Ansa och finhacka svampen. Fräs lök, vitlök och svamp tills det är mjukt i en stekpanna med smör. Tillsätt vin och låt det koka in. Rör i färskost och spenat och låt spenaten bli mjuk. Blanda i ströbröd och parmesanost.

3

Kavla smördegen till plattor som är ca 25x25 cm. Lägg fyllning mitt på degen och lägg laxbiten ovanpå.

4

Vispa upp ägget med 1 tsk vatten och pensla kanten runt laxen. Vik upp degen runt om laxen till ett paket. Lägg paketet med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. Skär ett rutmönster ovanpå med vass kniv. Pensla med resten av ägget. Tillaga i ugnen, ca 30 minuter.

5

Citronsås: Rör ihop crème fraiche, citronsaft, sweet chilisås, honung och örter. Smaka av med salt och peppar.

6

Servera med kokta sockerärter, tomater citron och eventuellt kokt potatis.


Kommentar:
Tips! Vispa upp ägget med lite vatten och några saltkorn så går det lättare att pensla det på smördegen!

Recept