Lax- och sparrispaj

Pajen kan dekoreras med spröda ärtskott.

Du behöver

Pajdeg:

2 dl vetemjöl
1 dl solroskärnor
100 g smör
2 msk vatten

Fyllning:

0.5 st purjolök skivad och förvälld
200 g lax strimlad
2 dl ost riven

Äggstanning:

3 st ägg
2 dl matlagningsgrädde 15%
1 krm salt
2 krm vitpeppar nymald

Garnering:

275 g grön sparris förvälld
25 g ärtskott

Ugn: 225º

Det här behövs:

Gör så här

1
Mixa vetemjöl och solroskärnor i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt smör och vatten och kör tills det bildas en boll. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Täck med plastfolie. Ställ in formen i kylen minst 30 minuter.

2
Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet 10 minuter i mitten av ugnen.

3
Lägg förvälld purjolök och laxstrimlor i pajskalet. Strö över osten. Vispa samman ägg och matlagningsgrädde, salt och vitpeppar och häll över fyllningen. Lägg sparrisen i ett dekorativt mönster ovanpå.

4
Grädda pajen ca 25 minuter i mitten av ugnen. Garnera pajen med ärtskott och servera med en sallad.

Scroll to Top