RECEPT FRÅN HJ

Latmans coq au vin med fläskkotlett

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 portioner
1 röstande.

Du behöver

  • 4 stycken fläskkotletter
  • smör till stekning
  • salt
  • nymald peppar
  • 150 gram rökt sidfläsk
  • 2 stycken vitlöksklyftor
  • 200 gram champinjoner
  • 1 styck morot
  • 1.5 matskedar vetemjöl
  • 0.5 stycken flaska rödvin
  • 1 deciliter vatten
  • 2 matskedar kalvfond
  • 2 stycken lagerblad
  • 1 tesked timjan
  • 1.5-2 deciliter syltlök
  • Servera med:

  • kokt potatis eller potatismos
  • haricots verts

Gör så här

1

Bryn kotletterna på båda sidor i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Ställ åt sidan.

2

Strimla fläsket. Hacka vitlöken. Dela svampen i bitar. Skala och fintärna moroten. 

3

Stek fläsk, vitlök, morot och svamp i en gryta med smör,  ca 5 minuter. Rör ner mjölet.

4

Tillsätt vin, vatten, fond och kryddor,  och koka under lock, ca 10 minuter. 

5

Lägg i kotletterna. Koka under lock tills de är genomstekta,
ca 10 minuter. Blanda i syltlök. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis eller potatis-mos och kokta haricots verts.


Kommentar:
Den franska klassikern tupp i vin är en av mina favoriträtter. Men i ärlighetens namn är det inte var dag jag tar mig tid att laga originalet. Däremot svänger jag gärna ihop den här förenklade varianten med fläskkotletter.

Recept