RECEPT FRÅN HJ

Långtidsbakad vildsvinsstek

Att ugnskoka kött under lång tid på låg temperatur har blivit populärt. Eftersom köttet sköter sig självt i ugnen under dagen är detta en perfekt bjudrätt. Här har jag valt bog av vildsvin, men det går precis lika bra att använda annat kött, till exempel bog eller stek av älg. Receptet är till 4-6 portioner.

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
6 portioner

Du behöver

  • 1 kg vildsvinskött benfritt kött, t ex bog
  • smör
  • salt
  • nymald peppar
  • 3 st schalottenlökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 st morot
  • 1 st selleristjälk
  • 1 tsk fänkålsfrön stötta
  • 4 st kvistar rosmarin
  • 2 st lagerblad
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 dl rödvin
  • 1 msk viltfond
  • 3 tsk flytande honung
  • 2 msk smör
  • Servera med:

  • potatismos
  • inlagd gurka
  • rönnbärsgelé
  • Ugn: 100°

Gör så här

1

Bryn köttbiten runtom i smör. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan. Skala och hacka lök och vitlök, tärna moroten och strimla sellerin.

2

Fräs grönsakerna i smör i en ugnsfast gryta med lock. Tillsätt fänkål, rosmarin, lagerblad, tomatpuré, vin och fond. Koka upp och lägg i köttet. Sätt på locket.

3

Sätt in grytan mitt i ugnen. Låt stå tills köttet är riktigt mört och går att dra isär, 7–8 timmar. Lyft försiktigt upp köttet och håll det varmt.

4

Koka ihop såsen tills ungefär hälften återstår. Blanda i honung och smaka av med salt och peppar. Vispa i smöret, nu ska såsen inte koka mer.


Recept