RECEPT FRÅN HJ

Långkokt lamm från Grekland

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 1,5 kg lammrygg eller bog
  • olivolja
  • salt
  • nymald peppar
  • 2 st morötter
  • 2 st gula lökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 st fänkål
  • 2 st burkar hela tomater á 400 g
  • 2 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 3 st lagerblad
  • 1 msk oregano torkad
  • 2 tsk mynta torkad
  • 2 burk stora vita bönor á 400 g
  • 1 dl oreganoblad färska
  • 4,5 msk mynta hackad
  • 150 g fetaost
  • 1,5 dl kalamataoliver
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Bryn köttet i olivolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en liten långpanna eller stor ugnsfast form.

2

Skala morötter, lök och vitlök. Skär morötter, lök och fänkål i bitar och hacka vitlöken. Lägg grönsakerna runt köttet. Blanda tomater, vatten, fond och torkade kryddor. Häll tomatblandningen över kött och grönsaker.

3

Täck formen med aluminiumfolie. Stek mitt i ugnen tills köttet är riktigt mört, 2–2 1/2 timmar. Ös några gånger under tiden.

4

Skölj bönorna och låt rinna av. Blanda i bönor, färsk oregano och mynta. Stek ytterligare cirka 10 minuter utan folie. Smaka av med salt och peppar.

5

Ta ut grytan och strö över smulad ost och oliver.


Kommentar:
Den här smakrika grytan med värmande medelhavssmaker tillagas i ugnen. Att strö fetaost och oliver över grytan ger en härlig smakbrytning. Eftersom grytan innehåller vita bönor behövs egentligen inget annat tillbehör än ett gott bondbröd och en sallad.

Recept