Kycklingpiroger med avokadosalsa

Du behöver 50 g jäst 125 g smör eller margarin 4 dl mjölk 1 st ägg 1 tsk salt 12 dl vetemjöl Fyllning: 450 g...

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 125 g smör eller margarin
  • 4 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl

Fyllning:

450 g kycklingfilé
1 msk smör eller margarin
1 st gul lök
2 st tomater
2 dl riven ost
salt och peppar
1 dl crème fraîche med paprika & chili

Pensla med:

ägg
flingsalt

Avokadosalsa:

1 st rödlök
1 st avokado
2 st tomater
1 st lime pressad saft
salt och peppar
1 msk olivolja

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till 37°. Häll lite mjölk över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av degspadet, ägg, salt och det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

2
Fyllning: Skär kycklingen i mindre bitar och stek bitarna i en stekpanna med smör. Skala och hacka löken och låt den steka med kycklingen ett par minuter. Rör i tärnade tomater och koka ihop ett par minuter. Låt svalna. Rör i osten och smaka av med salt och peppar.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kalva ut varje bit till en platta som är 40×40 cm. Skär varje platta i 6 rutor och lägg på kycklingfyllning och en klick crème fraiche.

4
Pensla kanterna med uppvispat ägg och vik ihop till trekanter. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med uppvispat ägg och strö på flingsalt. Låt jäsa i 15 minuter. Grädda mitt i ugnen i 10–15 minuter.

5
Avokadosalsa: Skala och hacka löken. Dela, kärna ur och gröp ur avo-kadon och skär avokadoköttet i bitar. Tärna tomaterna och blanda med lök, avokado, limesaft, salt, peppar och olja.

Scroll to Top