Kycklingpaté med rödlöksmarmelad

Du behöver 200 g kycklinglever 1 st gul lök 2 st vitlöksklyftor smör 500 g kycklingfärs 2 msk konjak eller sherry, kan uteslutas 1.5 tsk...

Du behöver

  • 200 g kycklinglever
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • smör
  • 500 g kycklingfärs
  • 2 msk konjak eller sherry, kan uteslutas
  • 1.5 tsk salt
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 st ägg
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • 1 dl vispgrädde

Ugn: 150°

Rödlöksmarmelad (8 bufféportioner):

4 st rödlökar
4 msk olivolja
2 dl vatten
1 dl rödvinsvinäger
1.5 dl rörsocker
4 msk ljusa sultanrussin eller vanliga russin
salt

Gör så här

1

Putsa levern fri från senor och hinnor och skär i små tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök.

2

Mjukstek löken i smör utan att den tar färg. Blanda i lever och vitlök. Höj värmen något och bryn en liten stund tills levern får fin färg. Låt kallna.

3

Lägg färsen i en matberedare. Mixa ihop med konjak, salt, timjan, ägg och mjöl. Tillsätt crème fraiche och grädde medan maskinen går. Arbeta snabbt ihop till en smidig färs. Vänd ner lever– och lökblandningen för hand.

4

Klä en 1 1/2 liters avlång form med bakplåtspapper. Fördela smeten i formen. Slå försiktigt formen i bänken så att smeten fördelas jämnt. Släta till ytan.

5

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 1/2 timme. Låt kallna. Förvara patén övertäckt i kylen.

6

Marmelad: Skala och skiva löken. Stek den sakta i olivolja utan att den tar färg, 8–10 minuter.

7

Tillsätt vatten, vinäger, socker och russin. Koka sakta utan lock tills vätskan kokat in, cirka 20 minuter. Smaka av med salt.


Kommentar:
En paté är perfekt på försommarens buffébord eller som förrätt med sallad och rostat bröd. Rödlöksmarmeladen är ett gott till patén, liksom cornichoner (små inlagda gurkor).

Scroll to Top