Kyckling provencale

Kyckling säljs ofta till extra lågt pris. Passa då på att göra den här goda middagen där allt lagas i ugnen.

Du behöver

  • 1 st kyckling

Örtsmör:

4 msk smör eller margarin rumsvarmt
1 st vitlöksklyfta
0.5 st pressad citronsaft
2 krm salt
1 krm peppar
0,5 pkt frysta provencalska örtkryddor
10 st potatis ca 10-12 medelstora
1/2-1 tsk salt

Tomater provencale:

4 st tomater fasta
2 msk smör eller margarin
1.5 st pressade vitlöksklyftor
3 msk persilja finhackad
2 msk ströbröd

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Tina kycklingen om den är djupfryst. Halvera den och torka av den.

2
Rör samman matfettet till örtsmör med pressad vitlök, citronsaft, salt, peppar och örtkryddor.

3
Lossa skinnet från kycklingbröstet med hjälp av tummen. Fördela örtsmöret jämnt under hela skinnet. Lägg kycklinghalvorna i smord eldfast form.

4
Skala potatisen och skär skåror i dem men inte helt igenom. Lägg potatisarna runtom kycklingen. Salta. Ringla över lite flytande matfett.

5
Ställ in formen mitt i ugnen och stek allt ca 50 minuter eller tills potatisen är mjuk och köttsaften är helt genomskinlig vid kycklinglåret. Pensla några gånger under stektiden.

6
Halvera tomaterna. Rör samman matfettet med pressad vitlök, hackad persilja och ströbröd. Fördela det på tomathalvorna.

7
Ställ tomathalvorna bredvid potatisen när ca 15 minuter återstår av stektiden.

Scroll to Top