Du behöver
- 500 g plommon
- 0.5 dl vatten
- 1 st citron stor
- 2 msk ingefära färsk riven
- 5 st kardemummakapslar gröna
- 5 dl strösocker
2-3 burkar
Gör så här
1
Skölj och lägg plommonen och vatten i en stor vid gryta. Tvätta citronen i hett vatten och skär den i tunna skivor. Lägg citron, ingefära och stött kardemumma i grytan. Koka utan lock på svag värme i ca 40 minuter.
2
Passera fruktmassan genom en sil. Diska grytan och häll tillbaka purén i grytan. Tillsätt sockret, lite i taget, och låt koka ganska kraftigt utan lock i ca 15 minuter. Skumma väl och gör geléprovet, se nedan.
3
Häll upp marmeladen i rena varma burkar och förslut. Förvara marmeladen svalt. Servera till exempelvis ost, skorpor, kex eller scones.
Geléprov. Ta en sked av marmeladen och lägg på en kall tallrik. Dra med baksidan av skeden genom klicken – stannar marmeladen kvar på båda sidor av strecket är marmeladen klar. Rinner den tillbaka till ursprungsläget, måste den koka längre.