Du behöver
- 1 kg plommon
- 2 st äpplen Aroma eller Gravensteiner
- 2 st rödlökar
- 0.5 dl ättiksprit
- 5 dl vatten
- 6 dl strösocker
- 1 dl muscovadosirap
- 2 msk ingefära riven färsk
- 2 tsk salt
- 1 st röd spansk chilifrukt
- 1 st kanelstång
- 2 dl russin gula
Gör så här
1
Kärna ur plommonen. Dela, kärna ur äpplena och dela i bitar. Skala och skär lökarna i bitar. Lägg över i en gryta tillsammans med ättiksprit och vatten och koka i 10 minuter under lock.
2
Dela och skrapa ur och hacka chilifrukten. Tillsätt socker, muscovadosirap, ingefära, salt, kanelstång, chili och russin till innehållet i grytan. Rör om då och då. Låt koka, ca 40 minuter. Smaka av kryddningen och häll upp i rena varma burkar. Förslut med lock och förvara kallt.
Receptet till vår plommonchutney räcker till 6-8 små burkar.