Kryddig morotskaka med saffransglasyr

En saftig morotskaka håller sig länge. Så här års smaksätts den med julens kryddor, torkad frukt, nötter och mörk choklad. En topping av saffransfärskost känns både julig och spännande.

Du behöver

  • 200 g fikon torkade
  • 75 g valnötter
  • 100 g mörk choklad
  • 3 st ägg
  • 4 dl rörsocker
  • 5 dl morot grovriven
  • 1.5 dl solrosolja
  • 1 st apelsin rivet skal
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1.5 tsk malen ingefära
  • 1 tsk kardemummakärnor nystötta
  • 0.5 tsk muskot malen

Saffransglasyr:

100 g färskost t ex Philadelphiaost
50 g smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0.5 g saffran
0.5 st apelsin rivet skal

Garnera med:

mandelspån rostade
apelsinklyfta
fikon färska

Ugn: 175°

8-10 bitar

Gör så här

1
Skär fikonen i små bitar. Grovhacka valnötter och choklad.

2
Vispa ägg och rörsocker pösigt. Vispa i morot, olja och apelsinskal.

3
Blanda mjöl, salt, bikarbonat, bakpulver och kryddor och vispa i smeten. Vänd ner fikon, nötter och choklad.

4
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 1/4 timme. Känn med en prov-sticka att den är färdiggräddad. Låt kallna.

5
Saffransglasyr: Rör ihop rumsvarm färskost, rumsvarmt smör, siktat florsocker, vaniljsocker, saffran och apelsinskal, och bred över den kalla kakan. Garnera med rostade mandelspån, apelsin- och fikonklyftor.

Scroll to Top