RECEPT FRÅN HJ

Kroppkakeplättar med sidfläsk

Husmanskost när den är som bäst – med en liten tvist.

Av . Foto: Thomas Carlén

Okänd
4 portioner
0 röstande.

Du behöver

  • 500 gram mandelpotatis
  • 2 stycken ägg
  • 0.5 deciliter vetemjöl
  • 0.75 deciliter mjölk
  • 0.5 teskedar salt
  • 2 kryddmått kryddpeppar stött
  • 2 matskedar smör eller rapsolja
  • 300 gram rimmat sidfläsk skivat svålfritt
  • 1 tesked kryddpeppar stött
  • Råkost:

  • 2 stycken morötter
  • 1 styck äpple
  • 200 gram vitkål
  • 2 matskedar pressad citronsaft
  • 2 matskedar rapsolja
  • salt och peppar
  • Servera med:

  • rårörda lingon

Gör så här

1

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten, ca 20 minuter. Häll av vattnet. Pressa potatisen i en bunke och låt kallna.

2

Tillsätt ägg, mjöl, mjölk, salt och kryddpeppar, och blanda till en tjock smet. Stek tjocka plättar i varm plättlagg med smör eller rapsolja, 2 minuter per sida. Lägg plättarna i en serveringsform.

3

Stek fläsket knaprigt i het stekpanna, ca 2 minuter per sida. Krydda med kryddpeppar.

4

Råkost: Skala och riv morötterna grovt. Kärna ur och skiva äpplet tunt. Strimla vitkålen fint. Lägg morötter, äpple och vitkål i skål. Tillsätt citronsaft, olja, salt och peppar, och blanda om. Servera till plättarna tillsammans med fläsk och rårörda lingon.


Recept