RECEPT FRÅN HJ

Kroppkakeplättar med sidfläsk

Husmanskost när den är som bäst – med en liten tvist.

Av . Foto: Thomas Carlén

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 500 g mandelpotatis
  • 2 st ägg
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 0.75 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 2 krm kryddpeppar stött
  • 2 msk smör eller rapsolja
  • 300 g rimmat sidfläsk skivat svålfritt
  • 1 tsk kryddpeppar stött
  • Råkost:

  • 2 st morötter
  • 1 st äpple
  • 200 g vitkål
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 2 msk rapsolja
  • salt och peppar
  • Servera med:

  • rårörda lingon

Gör så här

1

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten, ca 20 minuter. Häll av vattnet. Pressa potatisen i en bunke och låt kallna.

2

Tillsätt ägg, mjöl, mjölk, salt och kryddpeppar, och blanda till en tjock smet. Stek tjocka plättar i varm plättlagg med smör eller rapsolja, 2 minuter per sida. Lägg plättarna i en serveringsform.

3

Stek fläsket knaprigt i het stekpanna, ca 2 minuter per sida. Krydda med kryddpeppar.

4

Råkost: Skala och riv morötterna grovt. Kärna ur och skiva äpplet tunt. Strimla vitkålen fint. Lägg morötter, äpple och vitkål i skål. Tillsätt citronsaft, olja, salt och peppar, och blanda om. Servera till plättarna tillsammans med fläsk och rårörda lingon.


Recept