Kreolskans spännande fläskfilégryta

Spännande, festlig och smakrik är denna lättlagade gryta med fläskfilé. Kryddstark korv och syltlök ger extra sting.

Du behöver

  • 600 g fläskfilé
  • 3 st korv t ex Kranjska eller annan het korv, ca 150 g
  • 1 st röd paprika
  • 1 st ättiksgurka
  • salt peppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 3.5 dl grädde
  • 22.5 st syltlökar
  • 22.5 st svarta oliver
  • 1/2-1 dl vatten
  • 0.5 msk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk soja äkta
  • 3 st tomater
  • 300 g kassler benfri
  • 250 g broccolibuketter

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
gräslök

Ugn: 200°

2 dl matlagningsgrädde
salt peppar

Ugn: 225º

1 st citron rivet skal och pressad saft
3 msk olja
salt och peppar
färsk timjan

Ugn: 200–225º

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Putsa fläskfilén och skär den i ca 2-3cm tjocka skivor. Skär korven i slantar. Kärna ur och strimla paprikan. Tärna gurkan.

2
Bryn köttet gyllene runtom. Lägg över det i en tjockbottnad gryta. Krydda med salt och peppar. Bryn korven och lägg över den i grytan.

3
Strö över mjölet och rör om. Späd med grädden och låt allt koka upp.

4
Tillsätt paprika, ättiksgurka, syltlök och oliver. Låt allt puttra på svag värme ca 10 minuter. Späd eventuellt med mera grädde. Smaka av.

5
Skiva svampen och fräs i matfett. Strö över mjöl och späd med vatten, fond och grädde.

6
Tillsätt hackad grönpeppar och senap. Koka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

7
Skiva köttet och lägg ovanpå riset. Häll såsen över och gratinera i 10 minuter.

Scroll to Top