RECEPT FRÅN HJ

Krämig fisksoppa med räkor och saffran

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 portioner
0 röstande.

Du behöver

  • 500 gram räkor med skal
  • 1 styck fänkål
  • 1 styck gul lök
  • smör
  • 2 matskedar tomatpuré
  • 8 deciliter vatten
  • 0.5 stycken purjolök
  • 2 stycken vitlöksklyftor
  • 1 styck morot
  • 0.5 gram saffran
  • 1 tesked nystötta fänkålsfrön
  • 2 deciliter vitt vin
  • 400 gram passerade tomater
  • 2 deciliter vispgrädde
  • 1 tesked sambal oelek
  • salt
  • 500 gram torskrygg
  • hackad dill
  • Servera med:

  • vitlöksbaguette

Gör så här

1

Skala räkorna. Spara räkskalen.

2

Räkfond: Dela fänkålen och skär bort roten. Skala och hacka löken. Fräs räkskal, fänkålsrot och lök på ganska hög värme i en gryta med smör. Rör i tomatpuré. Häll på vattnet och koka under lock, ca 20 minuter. Sila ifrån skalen och pressa ur all vätska.

3

Skölj och skiva purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Skala och fintärna moroten och resten av fänkålen.

4

Fräs purjolök, vitlök, morötter och fänkål i en gryta med smör. Rör i saffran och fänkålsfrön och låt det fräsa med en stund. Häll på räkfond, vin, tomater och grädde, och koka under lock tills grönsakerna är mjuka, ca 10 minuter. Smaka av med sambal oelek och salt.

5

Skär fisken i kuber och lägg ner i soppan. Sätt på lock och dra kastrullen från värmen. Låt stå i 4–5 minuter.

6

Fördela räkorna i fyra tallrikar. Häll på soppan och strö över lite dill. Servera gärna med vitlöksbaguette.


Kommentar:
En gyllengul soppa fylld med härliga smaker brukar alltid vara tacksam att bjuda på. För den som vill passar rostad baguette som gnidits in med vitlök, olivolja och flingsalt bra att servera till.

Recept