Köttgryta med bönor och apelsin

Du behöver 1 kg högrev benfri 2 msk smör eller margarin 1 st gul lök 1 st morot 1 bitar rotselleri 100 g salt och...

Du behöver

  • 1 kg högrev benfri
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 1 bitar rotselleri 100 g
  • salt och peppar
  • 5 dl vatten
  • 1 st apelsin rivet skal och saft
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk kalvfond
  • 1 msk redning maizena
  • 1 st bönor

Servera med:

1 st apelsin
couscous
konjak ev 1 msk
salt och peppar

Garnering:

persilja hackad
2 msk sherry eller rött portvin
0.5 tsk soja
salt och peppar

Ugn: 175º

minitomater delade
svarta oliver urkärnade
färsk timjan

Ugn: 200–225º

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Putsa och skär köttet i bitar som är 2×2 cm. Bryn köttet i en stekpanna med smör, i omgångar. Lägg över köttet i en gryta.

2
Skala lök, morot och selleri. Hacka löken och skär morot och selleri i tärningar och lägg ner i grytan. Salt och peppra

3
Tillsätt vatten, skal och saft av apelsin, timjan, tomatpuré och fond och koka i ca 1 timme tills köttet är mört. Red av med redning och koka i 3 minuter.

4
Skölj bönorna och lägg ner dem i grytan och låt koka i 5 minuter. Skär apelsinen i skinnfria klyftor och servera till grytan tillsammans med couscous, gärna “large”, som är ett couscous med lite större korn.

5
Lägg ner morötter och rotselleri i grytan och låt den puttra ca 15 minuter. Tillsätt purjolök och korv. Låt allt puttra i ytterligare ca 15 minuter eller tills köttet är mört. Bjud grytan tillsammans med kokt potatis eller ris.

6
Sätt in köttet i 100° varm ugn när ni sätter er till bords. Köttet behöver ca 15 minuter för att bli mediumstekt, ca 60° innertemperatur.

7
Lägg en skiva ankleverpastej på filén vid serveringen. Toppa med hackade svarta oliver. Servera med kokta haricots verts och paprikatärningar, madeirasåsen och mandelpuckarna.

Scroll to Top