Köttbullar med skysås

Du behöver köttbullar 1 dl havregryn 1.5 dl mjölk 1 st gul lök 2 msk smör 1 msk kalvfond 1 st ägg 500 g blandfärs...

Du behöver

  • köttbullar
  • 1 dl havregryn
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 st gul lök
  • 2 msk smör
  • 1 msk kalvfond
  • 1 st ägg
  • 500 g blandfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Skysås:

3 dl sky
1 dl mjölk
0.5 dl grädde
0.5 dl vatten
2 msk vetemjöl
2 msk svartvinbärsgelé
salt peppar

Servera med:

potatis kokt
broccoli kokt
lingonsylt

Gör så här

1
Mät upp havregryn och mjölk i en bunke och låt svälla i 5 minuter.

2
Skala och hacka löken. Bryn den mjuk i en stekpanna med smör och lägg ner i bunken.

3
Tillsätt fond, ägg, färs, salt och peppar. Rör om kraftigt med en slev till en fast smet.

4
Rulla små köttbullar med oljade händer och lägg på ett smörpapper.

5
Stek i ytterst lite smör 1/4 av köttbullarna åt gången, så rullar de runt bättre, ca 5 minuter.

6
Lägg över köttbullarna i en skål. Skölj ur stekpannan med 1/2 dl vatten efter varje stekomgång och sila ner i en kastrull.

7
Mät upp och blanda silad sky med mjölk, grädde och redning av vatten och mjöl. Vispa och koka upp, och låt såsen koka i 3 minuter.

8
Smaksätt med gelé, salt och peppar. Servera köttbullarna med kokt potatis, broccoli och lingonsylt.

Scroll to Top