RECEPT FRÅN HJ

Konjaksfikon

Vill du göra de här läckra fikonen i god tid låter du hela fikon dra i konjakslagen. Vill du göra dem samma dag som de ska avnjutas lägger du ner klyftade fikon i lagen.

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
6 portioner

Du behöver

  • 6 st färska fikon
  • Lag:

  • 1.5 dl strösocker
  • 1.5 dl vatten
  • 1 st kanelstång
  • 0.5 st apelsin skal skalat med potatisskalare
  • 1 dl konjak

Gör så här

1

Lag: Koka socker, vatten, kanelstång och apelsinskal sakta under lock några minuter. Ta upp kanel och apelsinskal. Häll i konjaken, nu ska lagen inte koka mer.

2

För hela fikon: Skölj fikonen och picka dem med en ren provsticka. Packa fikonen tätt i en väl rengjord burk. Häll på den heta lagen. Låt svalna. Sätt på lock och förvara i kylen. Fikonen mår bra av att dra någon dag innan de avnjuts. De håller sig någon vecka i kylen.

3

För klyftade fikon: Skölj fikonen och dela dem på mitten eller i grova klyftor. Lägg dem i en burk och häll på den varma lagen. Låt dra minst någon timme innan servering.



Recept