Kokt rimmad oxbringa med pepparrotssås och potatisstomp

Långkok är precis vad det låter som ? en kötträtt som behöver koka lång tid för att det ska bli mört. Tillaga i vanlig gryta, på spis eller ugn med lock, slowcooker eller i tryckkokare. Lång tillagningstid eller tillagning under hårt tryck gör köttet extra smakrikt och läckert. Billigt blir det också eftersom köttet inte…

Du behöver

  • 750 g grimmad oxbringa
  • morot
  • gul lök
  • lagerblad
  • vitpepparkorn

Pepparrotssås

2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl silad buljong
2 dl gräddmjölk
2.5 msk riven pepparrot
peppar
salt

Servera med:

stompad kokt potatis
riven pepparrot

Gör så här

1

Skölj av oxbringan och lägg den i en gryta eller tryckkokare*. Häll på kokande vatten så det täcker köttet. Koka upp och skumma. Tillsätt skalad morot, lök i bitar, lagerblad och vitpeppar. Sänk värmen. Sjud i vanlig gryta under lock, i ca 2 timmar.

2

Ta upp köttet när det är klart och sila buljongen. Lägg gärna köttet i press i en karott med en mindre ovanpå och en tyngd, 30 minuter. Skär köttet i ½ cm tjocka skivor.

3

Sås: Fräs smör och mjöl i en kastrull under omrörning. Späd med buljong och gräddmjölk, lite i taget. Låt såsen koka 5 minuter. Smaksätt med salt, peppar och nyriven pepparrot. Servera med kokt potatis som stompas med potatisstöt i grytan. Plus lite extra pepparrot på toppen.

Scroll to Top