Knaprig diavolakyckling med rabarberchutney, gräddsås och färskpotatis

Det här är bara så gott. Krispig kyckling, syrlig chutney med lite styrka ,mild gräddsås och nykokta färskpotatisar. Det blir inte bättre! Det tar en stund att grilla en hel kyckling. Men med ett enkelt trick kan du halvera grilltiden. Jag brukar grilla på indirekt värme med locket på, ca 40 minuter. Testa med en termometer i tjockaste delen.

Du behöver

Kyckling:

1 st kyckling hel
salt och svartpeppar

Rabarberchutney

500 g rabarber
1.5 dl russin
3.5 dl socker
1 tsk malen kanel
1.5 tsk sambal oelek
0.5 dl balsamvinäger

Gräddsås till kyckling:

1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
timjan 1 kvist färsk
1 st lagerblad
1 msk smör
2 dl vitt vin
4 dl hönsfond se proprtioner vatten + fond på flaskan
3 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
färsk dragon valfritt

Gör så här

1

Kyckling: Lägg kycklingen på bordet med filéerna uppåt. Skär med en vass kniv eller brödkniv tätt intill ryggraden. Gör likadan på andra sidan om ryggraden. Skär bort ben-/broskbiten. Vänd på kycklingen med skinnet uppåt. Tryck till och där har du din djävul, med horn och allt. Salta och peppra rikligt runt om kyckling.

2

Rabarberchutney: Ansa och skär rabarberna i tunna skivor. Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull. Låt koka upp utan lock till en tjock och blank kräm ca 15–20 min. Rör då och då, så att inte det bränns fast i bottnen. Låt svalna. 

3

Gräddsås till kyckling: Fräs lök, vitlök, timjan och lagerblad i ett par minuter utan att löken får ta färg. Tillsätt vinet. Låt koka in tills ½ dl återstår. Blanda ner hönsfonden och reducera tills 2 dl återstår. Tillsätt grädden, reducera tills 3 dl återstår. Sila av såsen. Smaka av med salt och peppar. Hacka ner 2–3 msk färsk dragon i såsen


Kommentar:
Tips! Tänk på att inte koka rabarberchutneyn allt för länge, fibrerna i rabarbern kan då bli karamelliserade, hårda och stickiga. Extra gott och kryddigt blir det med lite curry i chutneyn.

Scroll to Top