RECEPT FRÅN HJ

Klyftpotatis med Medelhavsströssel

Knepet med att få perfekt klyftpotatis som har en frasig yta är att först förvälla den ett par minuter. Här strös ett Medelhavsinspirerat strössel över potatisen, det brukar vara uppskattat om man bjuder på till exempel oxfilé, lammkött eller grillad kyckling.

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg bakpotatis
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt
  • Medelhavsströssel:

  • 0.5 st rödlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 dl soltorkade tomater i marinad
  • 1 dl svarta oliver
  • 0.5 st röd chili urkärnad
  • 1.5 msk kapris
  • 0.5 st citron rivet skal
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 dl hackad basilika
  • flingsalt och nymald peppar
  • Ugn: 250°

Gör så här

1

Borsta potatisen ren och skär varje potatis i 8 klyftor. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i potatisklyftorna och förväll dem i 3 minuter. Ta upp och låt rinna av.

2

Lägg potatisen i en stor ugnsform och blanda potatisen med olja och salt.

3

Stek potatisen i övre delen av ugnen, ca 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.

4

Medelhavsströssel: Skala och hacka lök och vitlök. Blanda lök, vitlök, hackade soltorkade tomater, hackade oliver, hackad chili, kapris, citronskal, persilja, basilika, salt och peppar och strö över den nybakade potatisen.


Recept