RECEPT FRÅN HJ

Kardemummaknutar med citron och vit choklad

Okänd
38 stycken

Du behöver

  • 1,5 msk kardemummakärnor stötta
  • 50 g jäst
  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 dl vit sirap
  • 1 st ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 17 dl vetemjöl
  • Fyllning:

  • 100 g smör rumsvarmt
  • 0,5 dl lemon curd
  • 1 st citron skalet av
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 200 g vit choklad
  • Pensling:

  • ägg
  • mandelspån
  • pärlsocker
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Fyllning: rör smöret smidigt med lemon curd, citronskal och vaniljpulver. Riv chokladen grovt.

2

Smula jästen i en skål. Smält smöret tillsammans med stött kardemumma. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Lös upp jästen i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, sirap. Ägg, salt och mjöl.

3

Arbeta degen väl tills den blir blank och smidig. Låt den jäsa övertäckt i 1 timme.

4

ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut till en platta 30x45 cm och bred på fyllning och strö på choklad.

5

Vik plattan i tre delar och skär i strimlor. Vrid ihop till knutar och lägg i formar. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

6

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på mandel och pärlsocker. Grädda i ca 10 minuter.


Kommentar:
Bra deg, lätt att kavla.Tydlig kardemummasmak och en mild citrus- och vit choklad fyllning. Recept: Sara Marteus

Recept