RECEPT FRÅN HJ

Kantarellsoppa med rotselleri och ädelost

Rotselleri, skogssvamp och ädelost är smaker som gifter sig fint. Genom att mixa en del av soppan blir den krämig utan grädde.

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 portioner
0 röstande.

Du behöver

  • 1 liter färska kantareller
  • smör
  • salt och peppar
  • 400 gram rotselleri
  • 1 styck gul lök
  • 8 deciliter vatten
  • 4 matskedar grönsaksfond
  • 1 deciliter vitt vin
  • 1 deciliter crème fraîche
  • 150 gram ädelost
  • gräslök

Gör så här

1

Ansa och dela kantarellerna i bitar. Fräs på svag värme tills vätskan kokat bort. Tillsätt en klick smör och stek tills svampen börjar få färg. Krydda med salt och peppar.

2

Skala rotsellerin och skär i små tärningar. Skala och hacka löken. Fräs några minuter i smör. Tillsätt vatten, fond och vin. Koka grönsakerna mjuka under lock, ca 15 minuter.

3

Blanda i crème fraiche och svamp. Fortsätt koka några minuter.

4

Mixa 1/4 av soppan. Blanda i det mixade i soppan, tillsammans med smulad ädelost. Värm, men koka inte soppan mer. Smaka av med salt och peppar. Häll upp och strö över hackad gräslök.


Recept