RECEPT FRÅN HJ

Kantarellsoppa med rotselleri och ädelost

Rotselleri, skogssvamp och ädelost är smaker som gifter sig fint. Genom att mixa en del av soppan blir den krämig utan grädde.

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 1 l färska kantareller
  • smör
  • salt och peppar
  • 400 g rotselleri
  • 1 st gul lök
  • 8 dl vatten
  • 4 msk grönsaksfond
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl crème fraîche
  • 150 g ädelost
  • gräslök

Gör så här

1

Ansa och dela kantarellerna i bitar. Fräs på svag värme tills vätskan kokat bort. Tillsätt en klick smör och stek tills svampen börjar få färg. Krydda med salt och peppar.

2

Skala rotsellerin och skär i små tärningar. Skala och hacka löken. Fräs några minuter i smör. Tillsätt vatten, fond och vin. Koka grönsakerna mjuka under lock, ca 15 minuter.

3

Blanda i crème fraiche och svamp. Fortsätt koka några minuter.

4

Mixa 1/4 av soppan. Blanda i det mixade i soppan, tillsammans med smulad ädelost. Värm, men koka inte soppan mer. Smaka av med salt och peppar. Häll upp och strö över hackad gräslök.


Recept