RECEPT FRÅN HJ

Kantarellpaj med betor

En rustik paj är härlig höstmat och perfekt bjudmat. Med en god sallad till är måltiden komplett. Välj själv om du vill blanda, gul-, polka- och rödbetor eller använda en sort.

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
6 bitar

Du behöver

    Pajdeg:

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g smör
  • 1 msk vatten
  • Fyllning:

  • 275 g betor
  • 1 l färska kantareller
  • 0.5 st purjolök
  • smör
  • 2 tsk torkad timjan
  • 3 dl riven ost
  • Äggstanning:

  • 4 st ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Pajdeg: Mixa ihop mjöl, salt och kallt smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i kylen i en plastpåse ca 1 timme.

2

Tryck ut degen i en form, 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 30 minuter i kylen.

3

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.

4

Fyllning: Koka betorna mjuka i lättsaltat vatten. Behåll rotspets och lite av blasten. Tryck av skalet under rinnande vatten. Skär i små tärningar.

5

Ansa och dela svampen. Skölj och strimla purjolöken. Fräs svampen i smör, ca 5 minuter. Lägg i purjolök och timjan och fortsätt fräsa några minuter. Fördela betor, svampfräs och det mesta av osten i det förgräddade pajskalet.

6

Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i formen. Strö över resten av osten. Grädda mitt i ugnen tills pajen har vacker färg, ca 40 minuter.


Recept