Kalvlägg på sicilianskt vis

Du behöver 1,5 kg kalvlägg skivad olivolja salt och nymald peppar 150 g salsiccia rå 1 st gul lök 2 st vitlöksklyftor 2 st morötter...

Du behöver

  • 1,5 kg kalvlägg skivad
  • olivolja
  • salt och nymald peppar
  • 150 g salsiccia
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st morötter
  • 2 st stjälkar selleri
  • 2 st kanelstänger
  • 2 st lagerblad
  • 1 st pomeransskal torkat
  • 2 st kryddnejlikor
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 dl rödvin
  • 500 g passerade tomater
  • 0.5 st apelsin
  • 2.5 dl vatten
  • 1 burk cannellinibönor

Servera med:

hackad bladpersilja
grovhackad pistaschmandel
granatäppelkärnor
couscous

Gör så här

1

Bind eventuellt upp köttskivorna med bindgarn. Bryn köttet i olivolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan.

2

Snitta upp korven och skrapa ur köttet. Hacka lök och vitlök. Skala och fintärna morötterna och strimla sellerin.

3

Fräs grönsakerna i olivolja i en gryta. Smula ner korvköttet och fräs tills det blir knaprigt.

4

Rör ner kryddorna och låt dem fräsa med en stund. Häll på vinet och låt det koka in till hälften. Blanda i tomaterna. Skala apelsinen med en potatisskalare och lägg ner skalet i grytan.

5

Lägg ner köttet. Fyll upp med så mycket vatten att det täcker köttet. Koka sakta under lock tills köttet är mört, cirka 1 1/2 timme.

6

Skölj bönorna och låt rinna av. Blanda i bönor och smaka av med salt och peppar.

7

Strö över persilja, pistaschmandel och granatäppelkärnor. Servera med cous cous.


Kommentar:
På Sicilien hittar man ett tydligt arv från det arabiska köket. Den här mustiga grytan innehåller värmande och exotiska smaksättare som pomerans, kanel, kryddnejlikor, pistaschmandel och granatäpple. Och är man på Sicilien är couscous ett naturligt tillbehör till grytorna.

Scroll to Top