RECEPT FRÅN HJ

Kålpudding i långpanna

Foto: Karin Mönefors

Okänd
0 portioner

Du behöver

    Det här behövs till ca 10 port:

  • 1 st vitkålshuvud ca 1,3 kg
  • 0.5 dl sirap
  • 1 msk soja
  • 1 st risgrynsgröt
  • 800 g blandfärs
  • 1 st gul lök
  • 0.75 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar nymald
  • 2 msk körvel alt 2 tsk torkad körvel
  • 3 st ägg
  • 2.5 dl mjölk
  • Skysås:

  • sky ca 2 dl från ugnsstekningen
  • 0.5 dl kycklingfond konc
  • 4 dl vatten
  • 0.75 dl redning maizena
  • 2 tsk soja
  • salt svartpeppar
  • Garnera med:

  • 2 msk hackad persilja
  • Servera med:

  • potatis kokt
  • lingonsylt rårörd
  • Ugn: 250º/200º

Gör så här

1
Skölj, klyv och ta bort stocken på vitkålshuvudet och dela kålen i bitar. Förväll i en gryta med lättsaltat vatten, ca 5 minuter. Låt kålen rinna av i ett durkslag. Blanda kålen med sirap och soja.
2
Blanda en lös färssmet av risgrynsgröt, blandfärs, finhackad lök, salt, peppar, körvel, ägg och mjölk.
3
Smörj en ugnslåda som är 25x35 cm och lägg ett lager kål i botten. Bred ut färsen i ett lager och täck med resten av kålen. Sätt in formen i nedre delen av ugnen vid 250°. Sänk värmen till 200° och tillaga i ca 50 minuter. Sila stekskyn.
4
Koka upp stekskyn med kycklingfond, vatten och brun redning under omrörning. Låt såsen sjuda i 3 minuter. Tillsätt soja och smaka av med salt och peppar. Garnera kålpuddingen med persilja och servera med kokt potatis, skysås och rårörd lingonsylt.

Kommentar:
Frys in kålpuddingen i bitar. Linda in varje bit i frysfolie och lägg i fryspåse.

Recept