Du behöver
- 25 g jäst
- 5 dl vatten
- 4 msk rapsolja
- 1.5 tsk salt
- 1 dl vete- eller kruskakli
- 2 dl grovt rågmjöl
- 6 dl siktat dinkelmjöl
- 2 dl hela hasselnötter
- 200 g torkade fikon
- hela hasselnötter till gräddning
Ugn: 200°
Gör så här
Lös jästen i kallt vatten. Tillsätt olja, salt, kli och mjöl, och arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt nötter och fikon i grova bitar mot slutet.
Smörj en stor bunke invändigt med olja och lägg i den färdigknådade degen. Täck med plastfolie och låt bunken stå i kylen, 8–12 timmar.
Strö rikligt med mjöl i korgen. Lägg i hela nötter. Ta ut degen från kylskåpet och arbeta degen på mjölat bord. Forma degen till ett runt bröd och lägg det i korgen. Degen ska fylla korgen ungefär till hälften. Låt jäsa under duk, ca 1 timme. Vänd försiktigt upp brödet på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen, 35–40 minuter. Brödet ska låta ihåligt när man knackar på det på undersidan. Låt kallna på galler.