RECEPT FRÅN HJ

Kalljäst frukt- och nötbröd i korg

Torkad frukt och nötter är populärt att ha i matbrödsbaket. De är ingredienser som gör att brödet passar väldigt bra tillsammans med en god och vällagrad ost. Att jäsa brödet i korg ger ett vackert mönster. Det spelar ingen roll om korgen är rund eller oval, men den måste vara tät.

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
1 styck

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 4 msk rapsolja
  • 1.5 tsk salt
  • 1 dl vete- eller kruskakli
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 6 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 dl hela hasselnötter
  • 200 g torkade fikon
  • hela hasselnötter till gräddning
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Lös jästen i kallt vatten. Tillsätt olja, salt, kli och mjöl, och arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt nötter och fikon i grova bitar mot slutet.

2

Smörj en stor bunke invändigt med olja och lägg i den färdigknådade degen. Täck med plastfolie och låt bunken stå i kylen, 8–12 timmar.

3

Strö rikligt med mjöl i korgen. Lägg i hela nötter. Ta ut degen från kylskåpet och arbeta degen på mjölat bord. Forma degen till ett runt bröd och lägg det i korgen. Degen ska fylla korgen ungefär till hälften. Låt jäsa under duk, ca 1 timme. Vänd försiktigt upp brödet på en plåt med bakplåtspapper.

4

Grädda mitt i ugnen, 35–40 minuter. Brödet ska låta ihåligt när man knackar på det på undersidan. Låt kallna på galler.


Recept