Julchokladfondant med marinerade fikon och persika

Du behöver 50 g mörk choklad 64-70%, gärna med apelsinsmak 50 g smör 2 st ägg 50 g florsocker knappt 1 dl 25 g vetemjöl...

Du behöver

  • 50 g mörk choklad 64-70%, gärna med apelsinsmak
  • 50 g smör
  • 2 st ägg
  • 50 g florsocker knappt 1 dl
  • 25 g vetemjöl knappt 1
  • 1 msk starkvinsglögg eller konjak

Marinerad frukt:

0.5 dl vin vitt sött
0.5 dl sirap vit
3 st nejlika
0.5 st kanelstång
0.25 st vaniljstång
1 st fikon färskt
1 st persikor inlagd
2 msk granatäppelkärnor

Garnera med:

florsocker

Ugn: 200°

Gör så här

1
Smält chokladen i en skål över ett hett vattenbad. Smält smöret och blanda med chokladen.

2
Vispa ihop ägg och florsocker lätt i en skål. Tillsätt mjöl och chokladsmeten. Rör ner glögg eller konjak.

3
Smöra generöst och mjöla två ugnssäkra portionsformar som rymmer, ca 1 1/2 dl. Fördela chokladsmeten i formarna.

4
Marinerad frukt: Blanda vin, sirap, nejlikor, kanelstång och snittad vaniljstång i en kastrull och låt lagen sjuda i 5 minuter. Kyl i kallt vattenbad. Lägg ner klyftat fikon, persika och granat-äppelkärnor. Låt stå kallt fram till servering.

5
Grädda fondanterna mitt i ugnen i 10–12 minuter. De ska kännas lite gungiga när man trycker på dem lätt ovanifrån. Låt dem stå någon minut innan de stjälps upp på tallrikar. De ska vara rinniga inuti! Servera med den marinerade frukten. Vid servering sikta över florsocker.

Scroll to Top