Jordgubbstårta med vit chokladmousse

Du behöver Botten: 75 g smör mjukt 2 dl florsocker 5 st äggulor 2 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 0.5 dl vatten...

Du behöver

Botten:

75 g smör mjukt
2 dl florsocker
5 st äggulor
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0.5 dl vatten

Maräng:

5 st äggvitor
2 dl strösocker
1 dl kokosflingor

Fyllning:

100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
250 g mascarpone
2 dl rostade kokosflingor
2 msk citruslikör t ex Cointreau
500 g jordgubbar skivade

Garnera med:

25 st jordgubbar
florsocker

Ugn: 175°

12 bitar

Gör så här

1
Vispa smöret med florsocker tills det blir vitt och fluffigt. Vispa ner en äggula i taget. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Vänd ner mjölblandningen med en slickepott i smeten, växelvis med vattnet.

2
Bred ut smeten på en plåt med ett smort bakplåtspapper, men inte ända ut i kanterna.

3
Vispa äggvitorna i en ren bunke med rena vispar. Tillsätt sockret efter hand. Bred ut marängen ovanpå bottensmeten. Strö över kokosflingorna. Grädda i mitten av ugnen, ca 20 min. Låt kakan med papperet kallna på ett bakgaller.

4
Fyllning: Hacka den vita chokladen och lägg i en bunke. Koka upp 1 dl av grädden och häll över chokladen och rör om till en jämn smet.

5
Vispa resten av grädden och mascarpone i en bunke tills det tjocknar. Blanda ner den med en slickepott i chokladsmeten.

6
Rosta kokosflingorna i en torr het stekpanna under ständig omrörning. Häll upp på en tallrik och låt dem svalna. Rör ner dem i fyllningen tillsammans med likören.

7
Dela tårtbotten i mitten på längden och lossa den från bakplåtspapper-et. Lägg den ena delen på ett uppläggningsfat och bred på hälften av fyllningen, skivade jordgubbar och resten av fyllningen. Lägg den andra delen av tårtbotten ovanpå. Garnera med jordgubbar och siktat florsocker.

Scroll to Top