RECEPT FRÅN HJ

Jordgubbstårta med fläder­fromage

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
10 bitar

Du behöver

  • 1 st tårtbotten färdigköpt eller se recept
  • Fläderfromage:

  • 5 st gelatinblad
  • 1 dl koncentrerad fläderblomsaft
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 st äggulor
  • 3 msk socker
  • Fyllning:

  • 75 cl jordgubbar
  • 0.5 dl koncentrerad fläderblomsaft
  • Garnera med

  • 4-5 dl vispgrädde
  • jordgubbar

Gör så här

1

Fläderfromage: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Värm 1/2 dl saft i en -liten kastrull. Ta kastrullen från värmen och låt gelatinet smälta i saften. Tillsätt resten av saften och låt svalna.

2

Vispa grädden i en skål. Vispa äggulor och socker pösigt i en annan skål. Tillsätt gelatinet till ägg-smeten i en fin stråle under omrörning. Vänd ner grädden. Låt stelna i kylen till bredbar konsistens.

3

Fyllning: Skiva jordgubbarna. Dela kakan i tre bottnar. Pensla bottnarna med saft. Lägg ett lager jordgubbar på den understa bottnen. Täck med -fromage. Lägg på en botten och upprepa fyllningen. Lägg på en botten. Plasta in och låt stå i kylen i minst 4 timmar så att fromagen stelnar. Bred vispad grädde runt tårtan. Garnera med spritsad grädde och jordgubbar.

4

Grundrecept tårtbotten: Vispa 3 ägg och 3 dl socker pösigt. Tillsätt1 dl hett vatten, lite i taget. Blanda 3 dl vetemjöl, 1 1/2 tsk bak-pulver och 1 tsk vaniljsocker. Rör ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer ca 2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen, i 175° i ca 45 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Låt bottnen svalna innan den stjälps upp och får kallna. 


Kommentar:
Jordgubbar och fläder. Söta jordgubbar och syrlig flädersaft, det är smaken av svensk försommar.

Recept