Du behöver
- 2 st gula lökar
- 2 msk smör
- 800 g potatis
- 1 burk ansjovis à 125 g, spara spadet
- salt och peppar
- 3.5 dl vispgrädde
- 0.5 dl ströbröd
- 25 g smör
Ugn: 200°
Gör så här
1
Skala, dela och skiva löken tunt och stek den mjuk i en stekpanna med smör. Skala och skär potatisen i tunna strimlor.
2
Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsform. Lägg på lök och ansjovisen delad på längden. Krydda med salt och peppar.
3
Lägg på resten av potatisen och häll på grädde och 1 msk av ansjovisspadet. Strö över ströbröd och lägg på smöret i små klickar.
4
Tillaga i ugnen, ca 1 timme. Täck med folie om den börjar bli mörk. Kontrollera att potatisen är mjuk, grädda annars lite till.
Tips! Använd lite av ansjovisspadet i gratängen så får den extra god smak.