RECEPT FRÅN HJ

Janssonpaj

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
4 portioner

Du behöver

    Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning:

  • 2 st gul lök
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl riven ost smakrik
  • 6 st potatis kokta
  • 1,5 dl riven ost smakrik
  • 125 g anjovis 1 burk, spara spadet
  • Äggstanning:

  • 3 st ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 msk ansjovisspad
  • salt, peppar
  • Garnera med:

  • dill
  • citron
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Pajdeg: Hacka ihop mjöl och smör till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, 23 cm i diameter. Nagga degen och låt stå kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

2

Fyllning: Skala och hacka löken grovt och fräs den mjuk i stekpanna med smör. Lägg den i formen och strö över ost. Skiva potatisen, lägg vackert i formen och lägg på ansjovisen.

3

Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, ansjovisspad, salt och peppar, och häll i formen. Grädda tills ägg-stanningen stelnat, ca 30 minuter.

4

Garnera med dill och servera med citronklyftor.


Recept