Irländsk chokladtårta

En oemotstånligt god tårta att avsluta middagen med.

Du behöver

  • 200 g mörk choklad
  • 0.75 dl kaffe starkt
  • 3 msk whisky
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör rumsvarmt
  • 3 st äggulor
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 st bittermandelolja droppar
  • 3 st äggvitor

Glasyr:

150 g vit choklad
2 msk whisky
1.5 dl vispgrädde

Garnering:

hallon lätt tinade
citronmeliss

Ugn: 175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Dela chokladen i mindre bitar. Lägg dem i en värmetålig skål tillsammans med kaffe och whisky. Låt chokladen smälta över vattenbad.

2
Rör smör och socker ljust och poröst. Tillsätt äggulorna en i taget under fortsatt kraftig omrörning.

3
Tillsätt chokladsmeten, vetemjöl och bittermandelolja. Rör till en jämn smet.

4
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner dem försiktigt i smeten. Häll smeten i smord och bröad form, gärna med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.

5
Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan vila någon minut innan den stjälps upp och får kallna.

6
Bryt sönder den vita chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Tillsätt whiskyn och låt det smälta över vattenbad. Tag upp skålen och låt chokladen svalna.

7
Vispa grädden löst. Rör försiktigt ner den i chokladen. Låt krämen tjockna men inte stelna. Bred glasyren över kakan. Garnera med hallon och citronmeliss.

8
Kakan går att frysa utan glasyren.

Scroll to Top