Du behöver
- 200 g mörk choklad
- 0.75 dl kaffe starkt
- 3 msk whisky
- 1 dl strösocker
- 100 g smör rumsvarmt
- 3 st äggulor
- 1 dl vetemjöl
- 3 st bittermandelolja droppar
- 3 st äggvitor
Glasyr:
150 g vit choklad
2 msk whisky
1.5 dl vispgrädde
Garnering:
hallon lätt tinade
citronmeliss
Ugn: 175°
Det här behövs:
Gör så här
1
Dela chokladen i mindre bitar. Lägg dem i en värmetålig skål tillsammans med kaffe och whisky. Låt chokladen smälta över vattenbad.
2
Rör smör och socker ljust och poröst. Tillsätt äggulorna en i taget under fortsatt kraftig omrörning.
3
Tillsätt chokladsmeten, vetemjöl och bittermandelolja. Rör till en jämn smet.
4
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner dem försiktigt i smeten. Häll smeten i smord och bröad form, gärna med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
5
Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan vila någon minut innan den stjälps upp och får kallna.
6
Bryt sönder den vita chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Tillsätt whiskyn och låt det smälta över vattenbad. Tag upp skålen och låt chokladen svalna.
7
Vispa grädden löst. Rör försiktigt ner den i chokladen. Låt krämen tjockna men inte stelna. Bred glasyren över kakan. Garnera med hallon och citronmeliss.
8
Kakan går att frysa utan glasyren.