Du behöver
- 1 kg laxfilé med fjällat skinn
Koklag
1 st purjolök
1 st morot
1 st citron
2 l vatten
3 msk vitvinsvinäger
dillstjälkar
20 st vitpepparkorn
1.5 msk salt
Till garnering
grönsallad
nektarinklyftor
melon
jordgubbar
citron
dill
Gör så här
Ansa och skär purjolök och morot i mindre bitar. Skölj och skiva citronen. Koka ihop ingredienserna till lagen under lock, cirka 10 minuter.
Skär laxen i stora kuber. Lägg dem i en liten långpanna med höga kanter.
Häll den varma lagen över laxen, den ska täcka. Täck formen med aluminiumfolie.
Koka laxen mitt i ugnen 8–10 minuter. Ta ut formen. Låt laxen kallna i lagen. Förvara sedan laxen i lagen fram till servering. Ta eventuellt bort skinnet innan laxen läggs upp.
Vid servering: Lyft upp laxen ur spadet, lägg den på ett fat och garnera med salladsblad, frukt, citron och dillkvistar.
Inkokt lax är alltid lika omtyckt och bra mat på en buffé. Så här i sommartid passar det bra att bra att garnera laxen med sommarens frukt. Det kanske låter konstigt, men frukt ger en fräschör till fet fisk.