RECEPT FRÅN HJ

Inkokt lax i kuber

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
8 portioner

Du behöver

  • 1 kg laxfilé med fjällat skinn
  • Koklag

  • 1 st purjolök
  • 1 st morot
  • 1 st citron
  • 2 l vatten
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • dillstjälkar
  • 20 st vitpepparkorn
  • 1.5 msk salt
  • Till garnering

  • grönsallad
  • nektarinklyftor
  • melon
  • jordgubbar
  • citron
  • dill

Gör så här

1

Ansa och skär purjolök och morot i mindre bitar. Skölj och skiva citronen. Koka ihop ingredienserna till lagen under lock, cirka 10 minuter.

2

Skär laxen i stora kuber. Lägg dem i en liten långpanna med höga kanter. 

3

Häll den varma lagen över laxen, den ska täcka. Täck formen med aluminiumfolie.

4

Koka laxen mitt i ugnen 8–10 minuter. Ta ut formen. Låt laxen kallna i lagen. Förvara sedan laxen i lagen fram till servering. Ta eventuellt bort skinnet innan laxen läggs upp. 

5

Vid servering: Lyft upp laxen ur spadet, lägg den på ett fat och garnera med salladsblad, frukt, citron och dillkvistar. 


Kommentar:
Inkokt lax är alltid lika omtyckt och bra mat på en buffé. Så här i sommartid passar det bra att bra att garnera laxen med sommarens frukt. Det kanske låter konstigt, men frukt ger en fräschör till fet fisk.

Recept