Indisk räkgryta med svalkande sås

En härligt doftande gryta med räkor.

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 krm spiskummin
  • 2 krm kardemumma
  • 1/2-1 krm cayennepeppar
  • 2 tsk curry
  • 3.5 dl ris
  • 7 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 st paprikor i olika färger
  • 1 st purjolök
  • 1 kg räkor med skal
  • färsk koriander

Svalkande sås:

2 dl lätt crème fraiche
1.5 tsk koriander
1.5 tsk fransk senap
2.5 msk bladpersilja hackad

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Börja med att röra samman alla ingredienserna till såsen. Smaka av och ställ såsen kallt tills den ska avnjutas.

2
Skala räkorna. Skala och finhacka löken. Kärna ur och tärna paprikorna ganska grovt. Ansa och strimla purjolöken.

3
Fräs gul lök, pressad vitlök, spiskummin, kardemumma, cayennepeppar och curry i lite matfett i en gryta.

4
Tillsätt riset och fräs ytterligare några minuter. Späd med vatten och tillsätt salt. Låt allt koka på svag värme under lock i ca 15 minuter.

5
Rör ner paprika och purjolök i grytan och låt den koka ytterligare ca 5 minuter eller tills vätskan har kokat in. Lägg i räkorna och låt allt bli genomvarmt. Strö över lite färska korianderblad. Servera såsen till grytan.

Scroll to Top