Inbakad fläskfilé med gorgonzolasås

Det går bra att förbereda fläskfilén och låta den vänta på gästerna i kylen. På bilden ser du fläskfilé med Pommes Anna.

Du behöver

  • 1 st fläskfilé ca 600 g
  • 1 st rulle kyld smördeg ca 25x42cm
  • salt peppar
  • ägg till pensling

Fyllning:

200 g champinjoner färska
2 dl crème fraîche
2 msk hackad persilja
vitlöksklyfta ev 1 pressad

Sås:

3 dl lätt crème fraiche
75 g gorgonzolaost
salt peppar

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Dela filén och bryn den väl runtom. Krydda med salt och peppar. Låt köttet kallna.

2
Ansa och skiva svampen. Fräs den i lite matfett tills vätskan har “kokat” in. Tillsätt creme fraiche och låt det koka samman. Tillsätt hackad persilja och eventuellt pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar.

3
Rulla ut smördegen. Skiva filén och lägg den ovanpå. Fördela svampröran över och under filén. Vik ihop till ett paket och skär bort lite deg om den är för stor. Använd degbitarna att garnera längden med. Hit går rätten bra att förbereda. Förvara den då i kylen.

4
Lägg fläskfilén på bakpappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och grädda ca 30 minuter.

5
Gör under tiden såsen. Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull och låt det koka ihop. Smaka av.

6
Servera fläskfilén tillsammans med sås och pommes Anna.

Scroll to Top