RECEPT FRÅN HJ

Het tomatchutney

Ett gott tillbehör till grytor och curryrätter. Även god att blanda som smaksättare i turkisk yoghurt till vegetariska rätter, stekt eller grillat kött, fisk eller kyckling.

Av . Foto: Karin Mönefors

Okänd
8 deciliter

Du behöver

  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 0.5 dl vatten
  • 2 dl rörsocker ekologiskt
  • 1 tsk salt
  • 1 st kanelstång
  • 1 msk färsk ingefära
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st röd spansk chilipeppar
  • 3 st färska lökar
  • 500 g tomater röd, gul och orange
  • 2 dl gula russin

Gör så här

1

Koka upp ättiksprit, vatten, rörsocker, salt, kanelstång, hackad ingefära, skalad skivad vitlök, finhackad chili, skalad skivad lök, tomater i bitar och sköljda russin i en gryta. Koka på svag värme, 30–40 minuter. Rör om då och då. Smaka av.

2

Ta bort kanelstången och ös upp i varma glasburkar. Sätt på lock, Förvara svalt. Efter cirka 2 veckor har chutneyn mognat i smak. Gott till grytor och curryrätter. Även god att blanda som smaksättare i turkisk yoghurt och få en kall sås till vegetariska rätter, stekt eller grillat kött, fisk eller kyckling.


Recept