Helstekt vårkyckling med örter

Du behöver 1 st majskyckling ca 1 1/2 kg salt och peppar 10 st färska timjankvistar eller rosmarinkvistar 1 dl vitt vin eller matlagningsvin 1...

Du behöver

  • 1 st majskyckling ca 1 1/2 kg
  • salt och peppar
  • 10 st färska timjankvistar eller rosmarinkvistar
  • 1 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond
  • 500 g potatis
  • 400 g jordärtskockor
  • 0.5 st vitlök
  • 250 g cocktailtomater

Fyllning:

1 st citron
75 g smör 50 + 25
2 st vitlöksklyftor
1 dl färska örter färska, t ex rosmarin, timjan, persilja
2 msk kapris

Ugn: 200°

Gör så här

1

Börja med fyllning: Riv skalet på citronen och skär den sedan i grova bitar. Blanda smör, citronskal, pressade vitlöksklyftor, hackade örter och kapris.

2

Lägg lite smör under skinnet på kycklingen. Salta och peppra kycklingen runt om och inuti buken. Fyll buken med citronbitarna och 4–5 örtkvistar. Bind om kycklingen med steksnöre. Bred resten av smöret över kycklingen.

3

Lägg kycklingen i en stor ugnsfast form. Blanda vin, vatten och fond och häll runt. Sätt in formen mitt i ugnen och låt steka 30 minuter.

4

Borsta potatis och jordärtskockor rena. Skär potatis och skockor i grova bitar. Dela den halva vitlöken i klyftor, behåll skalet.

5

Lägg potatis, skockor, vitlöksklyftor och 4–5 örtkvistar runt kycklingen. Låt steka vidare 30 minuter. Ös kycklingen ett par gånger. Efter 30 minuter, rör om och lägg på tomaterna. Fortsätt steka tills kycklingen är genomstekt och potatis och skockor är mjuka, 15–20 minuter.


Kommentar:
Härlig allt-i-ett rätt med helstekt kyckling. Bind kycklingen med steksnöre så att fyllningen inte åker ut.

Scroll to Top