RECEPT FRÅN HJ

Helstekt fläskfilé med jordärtskockspuré

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
4 portioner
0 röstande.

Du behöver

  • 600 gram fläskfilé
  • 2 matskedar smör
  • 0.5 deciliter balsamvinäger
  • 2 matskedar kalvfond
  • 1 deciliter vatten
  • Jordärtskockspuré:

  • 400 gram jordärtskockor
  • 500 gram potatis
  • 1.5 deciliter vispgrädde
  • salt och peppar
  • Ugnsrostad lök:

  • 4 stycken rödlökar
  • 2 matskedar olivolja
  • 1 tesked torkad timjan
  • Servera med:

  • kokta sockerärter
  • kokt broccoli
  • Ugn: 200°/175°

Gör så här

1

Jordärtskockspuré: Skala jordärtskockorna och skär dem i bitar. Lägg dem i vatten så de inte mörknar. Skala och skär potatisen i bitar. Koka jordärtskockor och potatis i vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och ånga dem torra. Mosa med potatisstöt. Späd med grädde och blanda till ett fint mos. Smaka av med salt och peppar. Värm moset under omrörning.

2

Ugnsrostad lök: Skala och skiva löken och bred ut den på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med timjan, salt och peppar. Rosta löken i ugnen på 200º, ca 10 minuter. Passa noga så inte löken bränns. Lägg löken i en ugnsform.

3

Putsa köttet och krydda med salt och peppar. Bryn köttet runt om i smör i stekpanna med smör. Häll på balsamvinäger, fond och vatten, och koka upp.

4

Lägg köttet ovanpå löken och häll skyn över. Tillaga i ugnen på 175° tills innertemperaturen är 70°. Ta upp och skiva köttet. Servera köttet med löken, sky, jordärtskockspuré, kokta sockerärter och kokt broccoli.


Recept