Helstekt citronkyckling med rostade rotfrukter

En riktigt härlig middag med helstekt kyckling och rostade rotfrukter. Vitlök, citron och timjan sätter god smak på rätten.

Du behöver

  • 1 st färsk kyckling
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3 st pressade vitlöksklyftor
  • rivet skal från 1 citron spara citronen till fyllningen
  • 2 msk hackad färsk
  • timjan
  • salt
  • peppar
  • 600 g delikatesspotatis
  • 2 st palsternackor
  • 2 st morötter
  • 250 g brysselkål

Fyllning

1 st citron se ovan
1 st äpple

Pensling

25 g smör
2 msk kinesisk soja

Ugn: 200°

Gör så här

1

Tvätta kycklingen och torka den torr med hushållspapper. 

2

Rör ihop rumsvarmt smör, pressad vitlök, citronskal, timjan, salt och peppar. Lossa försiktigt skinnet vid bröst och lår och tryck in smöret under skinnet. 

3

Fyllning: Skär citron och äpple i bitar och lägg in i kycklingen. Bind ihop benen med steksnöre. Lägg kycklingen i en smord ugnsform med bröstsidan upp.

4

Pensling: Smält smöret och blanda i soja, salt och peppar och pensla kycklingen med blandningen.

5

Tillaga kycklingen i ugnen, ca 45 minuter, tills innertemperaturen vid benet är 80°.

6

Tvätta potatisen. Skala palsternacka och morot. Ansa brysselkålen. Skär allt i bitar och lägg runt kycklingen i formen när den varit inne i ugnen i 15 minuter. Tillaga tillsammans med kycklingen tills den är klar.

Scroll to Top