RECEPT FRÅN HJ

Helstekt äppelkyckling med ugnsrostad pumpa och citronsås

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
6 portioner
0 röstande.

Du behöver

  • 2 stycken färska kycklingar à ca 1,3 kg
  • 75 gram smör
  • 2 stycken vitlöksklyftor
  • 1 styck citron rivet skal
  • 0.5 deciliter hackade örter t ex persilja, timjan
  • 3 stycken äpplen
  • 1 styck butternutpumpa
  • 2 matskedar olivolja
  • 2 matskedar pumpakärnor
  • Pensling:

  • 50 gram smör
  • 2 matskedar kinesisk soja
  • salt och peppar
  • Citronsås:

  • 3 deciliter crème fraîche
  • 0.5 stycken citron rivet skal + 2 msk pressad citronsaft
  • 0.5 deciliter hackad persilja
  • Servera med:

  • potatisar små bakade
  • Ugn: 175°, 225°

Gör så här

1

Tvätta och torka kycklingen torr med hushållspapper. Rör ihop rumsvarmt smör, riven vitlök, citronskal och örter. Lossa skinnet på kycklingen och peta in smöret under skinnet.

2

Pensling: Smält smöret och blanda det med soja, salt och peppar. Pensla kycklingarna med blandningen.

3

Lägg över kycklingarna i en ugnsform. Dela och kärna ur äpplena. Peta in några klyftor i kycklingen och spara resten. Tillaga kycklingen i ugnen tills innertemperaturen är 75°, ca 1 timme. Kontrollera att köttsaften är ofärgad vid benet. Pensla kycklingarna ytterligare en gång efter halva tillagningstiden och lägg äppelklyftorna i formen.

4

Skala, dela och kärna ur pumpan och skär den i skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med salt och peppar. Strö över pumpakärnor och tillaga i ugnen, ca 15 minuter.

5

Citronsås: Blanda crème fraiche, citronskal, citronsaft och persilja. Smaka av med salt och peppar. Servera till kycklingen med rostad pumpa, äpplen och bakad potatis.


Recept