Du behöver
- 2 st färska kycklingar à ca 1,3 kg
- 75 g smör
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st citron rivet skal
- 0.5 dl hackade örter t ex persilja, timjan
- 3 st äpplen
- 1 st butternutpumpa
- 2 msk olivolja
- 2 msk pumpakärnor
Pensling:
50 g smör
2 msk kinesisk soja
salt och peppar
Citronsås:
3 dl crème fraîche
0.5 st citron rivet skal + 2 msk pressad citronsaft
0.5 dl hackad persilja
Servera med:
potatisar små bakade
Ugn: 175°, 225°
Gör så här
Tvätta och torka kycklingen torr med hushållspapper. Rör ihop rumsvarmt smör, riven vitlök, citronskal och örter. Lossa skinnet på kycklingen och peta in smöret under skinnet.
Pensling: Smält smöret och blanda det med soja, salt och peppar. Pensla kycklingarna med blandningen.
Lägg över kycklingarna i en ugnsform. Dela och kärna ur äpplena. Peta in några klyftor i kycklingen och spara resten. Tillaga kycklingen i ugnen tills innertemperaturen är 75°, ca 1 timme. Kontrollera att köttsaften är ofärgad vid benet. Pensla kycklingarna ytterligare en gång efter halva tillagningstiden och lägg äppelklyftorna i formen.
Skala, dela och kärna ur pumpan och skär den i skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med salt och peppar. Strö över pumpakärnor och tillaga i ugnen, ca 15 minuter.
Citronsås: Blanda crème fraiche, citronskal, citronsaft och persilja. Smaka av med salt och peppar. Servera till kycklingen med rostad pumpa, äpplen och bakad potatis.