Helstekt apelsinkyckling med sesamrostad färskpotatis

Genom att ta tillvara den goda stekskyn med apelsin och vin är det enkelt att göra en smakrik gräddsås.

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 1 st apelsin
  • rosmarinkvistar färska
  • 1 st kyckling ca 1 1/2 kg
  • 25 g smör
  • flingsalt, nymald peppar
  • 2 tsk rosmarin torkad
  • 1 dl koncentrerad apelsinjuice
  • 2 dl vitt vin torrt

Gräddsås:

sky från ugnsstekningen
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 tsk kycklingfond
1 tsk kinesisk soja
flingsalt, nymald peppar

Sesamrostad färskpotatis:

750 g färskpotatis
300 g morötter späda
50 g smör
3 msk sesamfrö
3 msk rosmarinblad färska
flingsalt
50 st mangoldskott späda, röda

Ugn: 225°/175°/200°

Gör så här

1
Skär löken i klyftor och apelsinen i bitar. Fyll kycklingen med lök, apelsin och rosmarinkvistar. Det som inte får plats i kycklingen läggs i formen, runt om kycklingen.

2
Gnid in kycklingen med smörklickar, salt, peppar och rosmarin och lägg i en ugnsfast form tillsammans med lök- och apelsinbitarna som inte fick plats i kycklingen. Häll apelsinjuice och vin runt om kycklingen.

3
Sätt in kycklingen mitt i ugnen på 225º. Sänk värmen till 175º och tillaga kycklingen ca 1 1/4 timme. Köttsaften är ofärgad när kycklingen är genomstekt. Ös ett par gånger under tiden.

4
Gräddsås: Sila ner stekskyn i en kastrull. Pressa ur vätskan från lök och apelsinbitar. Rör ut mjölet i hälften av grädden och vispa ner i skyn tillsammans med resten av grädden. Tillsätt fond och soja och koka såsen sakta, ca 5 minuter. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.

5
Sesamrostad färskpotatis: Tvätta potatis och morötter. Dela större potatisar i mindre bitar. Lägg potatis och morötter på en plåt med bakplåtspapper och blanda med smöret i klickar, sesamfrön, rosmarin och salt. Tillaga mitt i ugnen på 200º tills primörerna är mjuka, ca 25 minuter. Rör om någon gång under tiden. Vid servering: Tillsätt mangold och blanda om.

Scroll to Top