RECEPT FRÅN HJ

Halloumikebab med auberginedipp

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 500 g halloumi
  • 2 st grön paprika
  • 2 st päron
  • 1 st rödlök
  • grillspett
  • Marinad:

  • 0.5 dl olivolja
  • pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk tomatpuré
  • 0.5 tsk sambal oelek
  • Auberginedipp – Baba Ghanoush:

  • 2 st aubergine
  • vitlöksklyftor hackade
  • 3 msk tahini
  • 0.5 st citron pressad saft
  • 0.5 dl olivolja
  • salt och peppar
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Skär halloumin i kuber. Blanda ingredienserna till marinaden och vänd ner osten. Låt marinera i ca 1 timme.

2

Skär paprika och päron bitar och löken i klyftor. Vänd ner i marinaden strax före grilldags.

3

Varva ingredienserna på spett. Om du använder grillspett av trä, lägg dem i blöt i kallt vatten en stund innan, då bränns de inte så lätt. 

4

Grilla spetten runt om över glöd.

5

Auberginedipp: Pricka aubergine-skalet med en gaffel. Baka auberginerna mitt i ugnen tills skalet börjar skrynkla sig, ca 35 minuter.

6

Skär bort bladfästet och dela -auberginerna på längden. Skrapa ur köttet med en sked.

7

Mixa auberginekött, vitlök, tahini, citron och olivolja. Smaka av med salt och peppar. 


Kommentar:
Den cypriotiska osten halloumi passar utmärkt att grilla eftersom den inte smälter. Spetten och den rostade auberginedippen är goda tillsammans med bulgursallad. För den som inte önskar en vegetarisk middag passar lammkotletter eller kryddiga lammkorvar bra att komplettera med.

Recept