Du behöver
Smet:
2 dl bovetemjöl
0.5 tsk salt
4 dl vatten
2 st ägg
smör till stekning
Fyllning:
200 g skinka kokt eller rökt, i bit
6 dl emmentalerost grovriven
4 st ägg
nymald peppar
hackad persilja
Gör så här
Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt vattnet och vispa till en slät smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa slätt igen.
Låt smeten dra cirka 1 timme. Vispa upp smeten.
Hetta upp en stekpanna med lite smör. Häll i cirka 1 dl smet. Vicka pannan så att smeten rinner ut och täcker pannan, och det blir en tunn pannkaka.
Stek galetten på båda sidor på medelstark värme.
Fyllning: Strimla skinkan i tändstickstunna strimlor. Fördela skinka och ost i mitten på den gräddade galetten.
Gör en ordentlig grop i mitten. Knäck ett ägg i gropen. Sätt på ett lock. Låt stå tills vitan har stelnat, men gulan fortfarande är flytande. Dra över ett par varv med pepparkvarnen och strö på persilja.
En av de mest populära galetterna är denna med Emmenthalerost, skinka och ett helt ägg. I Frankrike kallas den “Galette Complète”, alltså en komplett måltid.