RECEPT FRÅN HJ

Galette med skinka och ägg

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 stycken

Du behöver

    Smet:

  • 2 dl bovetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 4 dl vatten
  • 2 st ägg
  • smör till stekning
  • Fyllning:

  • 200 g skinka kokt eller rökt, i bit
  • 6 dl emmentalerost grovriven
  • 4 st ägg
  • nymald peppar
  • hackad persilja

Gör så här

1

Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt vattnet och vispa till en slät smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa slätt igen.

2

Låt smeten dra cirka 1 timme. Vispa upp smeten.

3

Hetta upp en stekpanna med lite smör. Häll i cirka 1 dl smet. Vicka pannan så att smeten rinner ut och täcker pannan, och det blir en tunn pannkaka.

4

Stek galetten på båda sidor på medelstark värme.

5

Fyllning: Strimla skinkan i tändstickstunna strimlor. Fördela skinka och ost i mitten på den gräddade galetten.

6

Gör en ordentlig grop i mitten. Knäck ett ägg i gropen. Sätt på ett lock. Låt stå tills vitan har stelnat, men gulan fortfarande är flytande. Dra över ett par varv med pepparkvarnen och strö på persilja.


Kommentar:
En av de mest populära galetterna är denna med Emmenthalerost, skinka och ett helt ägg. I Frankrike kallas den "Galette Complète", alltså en komplett måltid.

Recept