Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 2 dl fiberhavregryn
- 4 msk helt linfrö
- 1 st ägg
- 2 msk rapsolja
- 1 msk honung
- 2 tsk salt
- 11 dl siktat dinkelmjöl ca
Ugn: 225°
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt havregryn, linfrö, ägg, olja, honung, salt och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk cirka 50 minuter.
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela den i 14 bitar och rulla till runda bollar. Kavla ut varje boll till en rund kaka som mäter cirka 13 centimeter i diameter.
Ta eventuellt ut ett 4–5 centimeter stort hål i mitten. ”Hålet” kan gräddas som minibullar i cirka 5 minuter.
Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar. Nagga dem med en brödnagg eller gaffel. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen cirka 12 minuter. Låt svalna på galler under duk.
De här bröden påminner om tekakor, men med havregryn i degen blir de fylligare i smaken.