Fylld fläskfilé med italiensk sås

Fyll fläskfilén och bryn den. Lägg den sedan i kylen till strax innan den ska avnjutas. Då får den steka klar i ugnen. På bilden ser du även en lättgjord laxbakelse och potatiskakor med parmesan.

Du behöver

  • 1 st fläskfilé ca 600 g
  • salt peppar
  • 6.5 st marinerade soltorkade tomater
  • 75 g mozzarella riven
  • 50 g parmaskinka + 4 tunna skivor

Italiensk sås:

0.5 st purjolök
1 st burk krossade tomater
2 dl mellangrädde
1 msk tomatpuré
1 st hönsbuljongtärning
0.5 msk pressad citronsaft
1 st vitlöksklyfta pressad
salt peppar
0.5 tsk socker

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Putsa köttet och skär bort hinnorna. Skär ett djupt snitt på längden och vik ut köttet. Banka ut det lite med knytnäven. Krydda med salt och peppar

2
Riv osten, strimla tomater och skinka. Fördela det ovanpå fläskfilén. Vik ihop fläskfilén så att den ser hel ut. Linda de 4 skivorna parmaskinka runtom hela filén och fäst med steknålar eller tandpetare.

3
Får inte hela fläskfilén plats på stekjärnet så dela den på mitten och tryck in fyllningen lite. Bryn filén runtom i lite matfett. Lägg över den på eldfast fat. Ska den serveras senare så ställ in fatet i kylen så snabbt som möjligt. Hit kan rätten förberedas.

4
Stek filén klar mitt i ugnen ca 25-30 minuter.

5
Ansa purjolöken och strimla den tunt. Häll tomaterna i en sil och låt dem rinna av.

6
Fräs purjolöken till såsen i lite matfett så att den blir mjuk och glansig. Tillsätt de avrunna tomaterna, grädde, buljongtärning, citronsaft, tomatpuré och pressad vitlök. Låt såsen koka några minuter. Smaka av med salt, peppar och socker. Tycker du att såsen är för tjock så späd den med vatten eller grädde. Såsen kan du göra klar i god tid och sedan bara värma.

7
Skär köttet i bitar och bjud det tillsammans med sås, potatiskakor (se separat recept) och en sallad.

Scroll to Top