Fruktkaka

Ett bakverk där du kan variera frukten allt efter smak och tillgång. Använd persikor, plommon eller päron. Vi valde persikor.

Du behöver

  • 1.5 dl mjölk
  • fett (30 g), 2 msk flytande
  • 0.5 pkt jäst (25 g)
  • 0.5 msk fiberhusk
  • 0.5 dl kesella färsk ostmassa
  • 0.5 dl socker
  • 0.5 tsk rivet citronskal
  • mjölmix vi använde Finax
  • 1 krm hjorthornssalt
  • 3 st persikor och ett par tsk pressad citron blandad med lika delar vatten

Ugn: 200°

Det här behövs:

Gör så här

1
Värm mjölken (37°). Tillsätt fettet och rör ut den smulade jästen i en bunke med deg­spadet. Blanda med Fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.

2
Arbeta samman alla ingredienserna till en smidig deg (spara frukten och den ena decilitern mjölmix). Låt degen jäsa i bunken i ca 40 minuter.

3
Använd den sista decilitern mjölmix när du arbetar samman degen efter jäsningen.

4
Tryck ut degen i en smord bakform, 24 cm i diameter, vi tog en s k pajform med låg kant. Låt degen vara högre 3–4 cm in från kanten.

5
Skär 3 urkärnade persikor i klyftor och droppa citronsaft över. Lägg ut klyftorna och låt kakan jäsa under bakduk medan ugnen blir varm.

6
Grädda på andra falsen nerifrån i knappt 30 minuter. Kakan kan frysas.


Kommentar:
Servera fruktkakan som kaffebröd precis som den är eller med gräddfil smaksatt med rivet citronskal.

Scroll to Top